DONACIJA YEYA UNIFORMI ZDRAVSTVENOM OSOBLJU NA KUBI

12 siječnja, 2023

Što Vam prvo padne na pamet pri pomisli na Kubu?

Vrlo često su to šareni kabrioleti, duge pješčane plaže i ples, ali u svijetu medicine, Kuba je nešto sasvim nevjerojatno. Ova zemlja poznata je po izuzetno visokim standardom zdravstvene skrbi, što se vidi kroz broj liječnika po glavi stanovnika, pa je tako gotovo svaki 100. stanovnik liječnik, uz svo ostalo zdravstveno osoblje. Njihovu stručnost, inovativnost i posvećenost najbolje vidimo kroz uspjehe u razvoju vlastitih lijekova i terapija.

Iz tog razloga posjetili smo Kubu, i odlučili donirati medicinske uniforme osoblju bolnice “Hermanos Ameijeiras” u Havani. Donirali smo uniforme za liječnike i medicinske sestre,  što je samo mali doprinos u usporedbi sa sveukupnim uspjesima kubanskog zdravstva, ali vjerujemo da će biti od velike koristi za osoblje bolnice i pomoći im da se još više posvete radu.

Zdravstvena skrb na Kubi je potpuno besplatna, samo se lijekovi plaćaju, ali nažalost, uvjeti su poprilično skromni. Doktori rade s manje od osnovne opreme, broj dostupnih lijekova je ograničen, a cijene se dogovaraju – cjenkanjem. Studente medicine od samog početka studiranja šalju u bolnicu da se na licu mjesta upoznaju sa pacijentima i uče na stvarnim primjerima. Usprkos, Kubanci su jedan od najdugovječnijih naroda na svijetu, a odgovor leži u prevenciji. Problemi se pokušavaju riješiti prije nego nastanu, i upravo iz tog razloga mnogi Kubanci dožive 90-e.

Kuba je jedina ekonomski nerazvijena zemlja koja je uspjela razviti svoje cjepivo protiv Covida-19. Osim toga,  prva zemlja na svijetu koja je uspjela eliminirati prenošenje HIV-a sa majke na dijete, a kubanski liječnici su pružali pomoć u više od 600 tisuća humanitarnih akcija u više od 170 zemalja.

Kubanski liječnici i znanstvenici su također izuzetno uspješni u razvoju terapija za sprječavanje amputacije ekstremiteta kod pacijenata s dijabetesom. Naime, razvili su terapiju koja je spasila više od 250 tisuća ljudi iz cijelog svijeta od ove situacije.

Jedan od najvećih uspjeha kubanske medicine svakako je razvoj imunoterapije za liječenje raka. Kubanci su još 80-ih godina prošlog stoljeća počeli raditi na ovom području. Kubanski lijek Vidatox dobiva se iz ekstrakta otrov plavog škorpiona. Koristi se za liječenje boli i upalnih stanja, te smanjenje ili zaustavljanje rasta tumora. U gradu Cianfuegos postoji farma plavih škorpiona koja proizvodi ovaj lijek. Danas, sve svjetske sile ulažu novac za borbu protiv raka, ali Kuba i dalje ostaje vodeća na ovom području.

Povezani članak

12.01.23

DONACIJA YEYA UNIFORMI ZDRAVSTVENOM OSOBLJU NA KUBI

Pročitajte više
0
    Košarica CLOSE
    Košarica je prazna