Intervju s dr. Katarzynom Paszko: Kako je studiranje i rad u stomatologiji oblikovalo njezinu karijeru

5 travnja, 2023

Sa Sveučilišta Tor Vergata u Rimu do prestižne New York College of Dentistry, pa sve do trenutne pozicije predavačice na Śląska Wyższa Szkoła Medyczna u Katowicama, Dr. Katarzyna Paszko nas uvodi u svijet stomatologije i estetske medicine. Također, mlada doktorica nesebično dijeli svoje dragocjeno iskustvo s medicinskim stručnjacima koji tek ulaze u svoju karijeru.

Možete li nam reći nešto o vašem iskustvu studiranja na Sveučilištu Tor Vergata u Rimu? Kako je utjecalo na Vaš pristup stomatologiji i endodonciji?

Studiranje na Sveučilištu Tor Vergata bilo je apsolutno fantastično iskustvo. Italija mi je jedna od omiljenih zemalja, i ostvarenje mog sna bilo je kada sam postala studentica u Rimu. Studirala sam stomatologiju na talijanskom jeziku godinu dana. Naučila sam novi jezik i vidjela kako svaki odjel funkcionira. Uvijek sam bila impresionirana oralnom kirurgijom, ali sjećam se i mnogih sati provedenih u Pronto Soccorso (hitna pomoć) gdje su pacijenti dolazili s akutnom boli i upravo to mi je dalo novi pogled na endodonciju. Liječenje kanala zuba postalo mi je vrlo zanimljivo, novi izazov.

Završili ste program stomatološke prakse na Sveučilištu New York, koje je poznato po svojoj izvrsnoj stomatološkoj školi. Koja je bila najvrjednija lekcija koju ste naučili tijekom svog boravka tamo?

Sveučilište New York College of Dentistry vrlo je prestižna i moderna stomatološka škola. Svako predavanje kojem sam prisustvovala tamo bilo je zanimljivo. Predavanje koje mi se najviše svidjelo bilo je ono o pripremi za ljuskice. Tada sam prvi put u životu dobila priliku napraviti nešto slično. Također sam vidjela povijesnu bolnicu Bellevue o kojoj sam čitala u knjigama. Odjel endodoncije bio je vrlo mirno mjesto gdje su svi bili fokusirani na mikroskopski tretman. Odmah sam se zaljubila u pogled koji se pruža tamo – stomatolozi rade u visokom neboderu s prekrasnim krajolikom Manhattana pred svojim očima.

Imate iskustva rada u endodonciji i estetskoj medicini. Kako se ova dva polja preklapaju, i kako koristite svoje znanje iz oba područja kako biste pružili bolju njegu pacijentima?

Stomatologija i estetska medicina imaju mnogo zajedničkog. Stvaranje osmijeha utječe na cijelo lice. Kada gledamo zube, također se fokusiramo na usne i donji dio lica. Osmijeh odražava pokret mišića lica. Dentalne restauracije uvijek bi trebale biti i estetske. Endodoncija je vrlo precizno područje medicine koje pomaže u poboljšanju vaših ručnih vještina, što je jako važno pri upotrebi igle – glavnog alata u radu s botulinum toksinom i hijaluronskim filerima.

Kao predavač na Śląska Wyższa Szkoła Medyczna u Katowicama, što Vam najviše pruža zadovoljstvo u poučavanju i mentoriranju sljedeće generacije medicinskih stručnjaka?

Najveće zadovoljstvo za mene je zahvalnost studenata. Poučavam liječnike, a samim time dolazi i veliki izazov da se udovolji zahtjevima tako dobro obrazovane skupine ljudi. Uvijek pokušavam pobliže objasniti temu, biti u korak sa najnovijim znanjima i pokazati najbolje metode liječenja. Ispunjava me kada su moji studenti zainteresirani i zahvalni za ono što radim.

Koje biste savjete dali mladim stomatolozima ili medicinskim stručnjacima koji tek počinju svoju karijeru?

Spomenula bih im moj omiljeni citat koji je izgovorio Harvey Specter, glumac iz serije ‘Suits’: ”Jedino vrijeme kada “uspjeh” dolazi prije “rada” je u rječniku.”

Primijetili smo da nosite YEYA medicinsku uniformu. Možete li s nama podijeliti kako Vam se sviđa i što je razlikuje od drugih marki medicinske odjeće koje ste nosili u prošlosti?

Ono što razlikuje YEYA-u od drugih medicinskih tvrtki je vrlo elegantan stil i kvalitetni materijali. U uniformama se osjećam vrlo ugodno tijekom dana i moji se pokreti ne ograničavaju. Zaista mi se sviđaju oblik i kvaliteta ovih uniformi!

Povezani članak

05.04.23

Intervju s dr. Katarzynom Paszko: Kako je studiranje i rad u stomatologiji oblikovalo njezinu karijeru

Pročitajte više
0
    Košarica CLOSE
    Košarica je prazna